Sat. Jan 11th, 2025
AntilliaansDagblad | ‘Mooie resultaten Karkó-studie’

Willemstad – Honderd gekweekte jonge karkó’s zijn in zee uitgezet met als doel om de natuurlijke populatie van te versterken. De kweek vond plaats in de periode april tot en met december 2023.

In het pilotproject ‘Conquer the Future’ blikt marien bioloog Michiel van Nierop terug op veelbelovende resultaten van deze pilot op Curaçao. Dit project wordt binnenkort voortgezet op Bonaire.

De kweekplaats ‘Queen Conch Hatchery’ bij Curaçao Sea Aquarium leverde de jonge gekweekte karko’s voor het onderzoek. Vervolgens werden de grote schelpen met slakken in kleine aantallen met zendertjes uitgezet in zeegrasvelden bij het Spaanse Water. De uitgezette karkó’s werden via de zenders gemonitord om te analyseren hoe ze zich gedragen in de natuur en wat hun overlevingskans is.

Er is geëxperimenteerd op verschillende zeegrasvelden waar één- en tweejarige karkó’s werden uitgezet. ,,De overlevingskans is groter bij tweejarige karkó’s omdat ze door hun dikkere schelp niet zo gevoelig zijn voor predatoren zoals krabben. Ook moeten we de laatste drie maanden van het jaar vermijden vanwege de slechte weersomstandigheden. Ik ben benieuwd wat het onderzoek zal uitwijzen wanneer we gekweekte karkó’s gaan uitzetten in de zee op Bonaire. Het is in ieder geval duidelijk dat vervolgonderzoek nodig is voordat we kunnen overgaan tot grootschalige herstelprojecten”, legt Michiel van Nierop uit.

Overleg met vissers nodig
Het vissen en eten van de karkó zit verweven in de Caribische cultuur en de discussie hierover kan gevoelig liggen. ,,Daarom blijft communicatie tussen de vissers en het project belangrijk”, zo wordt aangevoerd. Om de samenwerking te bevorderen is een overeenkomst getekend tussen de visserijcoöperaties op Curaçao en Bonaire, Federashon Kooperativanan Uní di Produkshon (FKup) en Piskabon, Stinapa en het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL). Stinapa is op Bonaire verantwoordelijk voor de supervisie van het project.

‘Conquer the Future’ ontvangt financiële ondersteuning van WWF-NL en Seacology. Het Dutch Caribbean programma van WWF-NL maakt zich hard voor het versterken en weerbaar maken van kustsystemen tegen bedreigingen zoals klimaatverandering. Het samenwerken met gemeenschappen om hun culturen te behouden en hun leven te verbeteren is het uitgangspunt van Seacology-projecten.

Bron: Antilliaans Dagblad

By Xplayer